Munich: Post Office Goetheplatz

Post- und Wohngebäude, 1931-1932. Architekten: Robert Vorhoelzer, Franz Holzhammer, Walther Schmidt
Post office building, 1931-1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931–1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931-1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931–1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931-1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931–1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

1931 – 1932

Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Goetheplatz 1, Lindwurmstraße 6, Munich

The five-story post office building with a curved facade struc­tured by an elongated window band and uniform rows of windows, as well as a glazed first floor, was built on Goetheplatz in Munich from 1931 to 1932 according to plans by archi­tects Franz Holzhammer and Walther Schmidt.

The building, which was constructed in the style of New Objectivity and Classical Modernism, has a reinforced concrete skeleton and is lined with pumice stone.

The construction site for the post office building on Goetheplatz was bounded by Lindwurmstrasse and Mozartstrasse and formed an acute-angled corner. Delivery and loading activities were carried out from the courtyard entrance in Mozartstraße.

The listed building contains both a post office on the ground floor and apart­ments on the upper floors.

At the time of construction, the parcel sorting department was located on the ground floor of the building, and the letter carrier’s room was located on the first floor.

Like the apart­ments above, both were accessed by a common staircase.

The rooms of the postal adminis­tration as well as additional apart­ments for postal employees were accessed via a staircase on Lindwurmstrasse, whose staircase between the first and second floors was shifted to the center of the building by a 90 degree turn.

The counter hall on the ground floor was entered via a vestibule from Goetheplatz.

The vestibule housed the Silent Post Office with telephone booths, mailboxes, and post office boxes.

Light fell into the counter rooms from both sides, both from the curved glazed façade area and through a narrow band of windows from the courtyard side.

The apart­ments on the upper floors were spacious with long hallways and plank floors. Kitchens and bathrooms faced the courtyard, while bedrooms and living rooms faced the street.

An attic with a janitor’s apartment, attic and drying loft, as well as a roof terrace for house residents and postal employees, formed the end of the building.

Post office building, 1931-1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931–1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931-1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931–1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931-1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

Post office building, 1931–1932. Architects: Franz Holzhammer, Walther Schmidt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.